Erdővidék

Készült: 2013. augusztus 03. szombat
Írta: Kiss Gábor

Sárga vizű patakBorvíz-forrásTegnap elhatároztuk, hogy a mai napon a Lövététől keletre fekvő Erdővidékre látogatunk. Udvarhelyről Csíkszereda felé indultunk. A város határában megkerestük azt a geoládát, amit tegnap nem sikerült meglelnünk.
Kalibáskőnél Kirulyfürdő felé fordultunk. A völgyben patakparton fut az újonnan elkészült út. A víz a sok vastól sárga színű. A völgyben több borvíz-forrás is feltör a föld mélyéről. Az első forrás közelében ismét egy láda keresésével töltöttük az időt. Út közben megálltunk egy fél méter magasra feltörő forrásnál, majd egy fogadóban pihentünk meg, ahol a vendéglőstől sok információt szereztünk a környék szálláshelyeiről és látnivalóiról.
Daniel-kastélyVargyas községben sok látnivalót találtunk. A falu híres a bútorfestésről. Meglátogattuk az egyik elismert bútorfestőt, de az unitárius templomban is találtunk szép festett bútorokat. A település másik nevezetessége a Daniel-kastély, ami jelenleg Esztergom város tulajdonában van. Az idegenvezető sok érdekességet mesélt a helyről és kívül belül megmutatta az épületet. Érdemes még megemlíteni a Makovecz Imre által tervezett református templomot, ahova szintén sikerült bejutnunk.
Hazaúton, ismét egy geoláda koordinátái alapján jutottunk el a Bükkfalván található Román Viktor szoborparkba. Megnéztük az itt kiállított absztrakt műveket, ami kissé távol állt a mi ízlésvilágunktól.
A nap zárásaként betértünk az Udvarhely határában álló Jézus Szíve kápolnába, majd visszatértünk Korondi szálláshelyünkre.

Csíkszereda - Lövéte

Készült: 2013. augusztus 02. péntek
Írta: Kiss Gábor

Csíksomlyói kegytemplomFő úticélunk a mai napra Csíkszereda volt. Közben útba ejtettük, a Bencéd nevű kis falut a Nyárád mentén. Itt ismét egy geoládát próbálunk megkeresni a falu feletti tetőn, egy bozótosban. Sajnos nem találjuk meg, mert valaki ellopta. A kilátás viszont kárpótolt bennünket a sikertelen keresésért.
Nyíkómalomfalván meglátogattuk régi ismerősünket, Ernő atyát, akivel jót beszélgettünk.
Csíkszeredán betértünk egy csárdába ebédelni. Az étel jó volt, de a legyek nagyon idegesítettek bennünket. Szétnéztünk Csíksomlyón, bementünk a kegytemplomba, majd indultunk vissza Udvarhely irányába.
Út közben letértünk Lövétére, ahol megnéztük a tájházat. Itt megismerkedhettünk a helyi népviselettel és megmutattak egy érdekes kemencét, amiben egy helyi ételt a Kókos lepényt szokták megsütni. SókútEzután a sóházba mentünk, ahol egy több száz éves kútból viszik a helyiek a sós vizet a mindennapi főzéshez és a húsok pácolásához. Hazafelé úton megállapítottuk, hogy itt mennyivel nyugodtabbak az emberek, mit itthon nálunk. Ebben a faluban több életet, nagyobb nyüzsgést láttunk, mint kicsiny városunkban.
Mivel az idő későre járt siettünk hazafelé. Udvarhely határában azért megálltunk, hogy megkeressünk egy újabb ládád, de sajnos ezt sem találtuk meg.

Székelyudvarhely körül

Készült: 2013. augusztus 01. csütörtök
Írta: Kiss Gábor

Krisztus kilátó a Gordon-tetőnKopjafaA mai napra Udvarhely környéki túrákat terveztünk. Első állomás a Gordon tetőn álló Krisztus kilátó. Zoliékkal voltunk már itt, de akkor még nem lehetett felmenni a kilátóba. Most a szobor fejébe felmászva gyönyörködtünk a kilátásban.
Tovább haladva Székelyudvarhely felé, megállunk, hogy megkeressünk egy geoládát,ami a város határában felállított székelykapu tövében van elrejtve. A városban szétnéztünk a könyvesboltban, megittunk egy sört, majd Budvár felé vettük az irányt. Udvarhelyi ismerősünk, Botond ránk bízott egy geoládát, hogy rejtsük el itt, mert a régit ellopták. Felérve megtaláltuk a régi dobozt egy fa tövében, de elrejtettük az új ládát és kimentünk a kopjafához ahonnan szép kilátás nyílt a városra és az Udvarhely körüli hegyekre.
Következő állomásunk az Oroszhegyi kilátó volt, ami Udvarhely másik oldalán található. Egy köves úton mentünk fel a fából épült kilátóhoz. Itt is megkerestük az elrejtett ládát és ma már harmadik oldalról is megcsodáltuk az Udvarhelyi medence szépségét.

Utazás Korondra

Készült: 2013. július 31. szerda
Írta: Kiss Gábor

Szováta - Szentháromság templomDomokos Kázmér püspökEz a nap ismét utazással telt. Reggel Királyhágó felé indultunk. A völgyből kiérve megnéztük a víztározó gátját, majd elbúcsúztunk Józsiéktól és Korond felé vettük az irányt. Az egész napi autózás a nagy melegben sokszor fárasztóbbnak tűnik, mint a gyalogtúra, így örültünk mikor megálltunk egy kis pihenőre. Szovátán a plébános megmutatta a Szentháromság templomot, mesélt a templom történetéről és Domokos Kázmér gyulafehérvári püspökről, akinek szobrát a templom előtt állították fel. A rövid beszélgetés után folytattuk utunkat.

Korondon elfoglaltuk a szállást, majd a Bíró Lajoséknál elfogyasztott bőséges vacsora után pihenni tértünk.

A Mézgedi Czárán-barlang

Készült: 2013. július 30. kedd
Írta: Kiss Gábor

A barlang bejárataA korai kelés ugyan sikerült, mégis 9 óra körül tudtunk csak elindulni a túrára. A kék jelzésen haladtunk, ami az elején egy könnyű emelkedővel kezdődik, de később ez elég meredeken visz a csúcsra. Rendesen leizzadtunk mire a tetőre értünk. Innen szinte folyamatosan lefelé visz az út. Zoli a meredek rész feléről visszafordult, így 7-en folytattuk az utat. Én a többieket lehagyva előre mentem. Eszembe villant, hogy ebben az erdőben akár medvével is találkozhatok. Nem is telt bele öt perc és egy szikla mellet, tőlem úgy 15-20 méterre meg is pillantottam a medvét. Óvatosan körbenéztem, hogy hová lehetne elmenekülni előle, ha véletlenül támadásba lendül, majd a fényképezőgépemért nyúltam. CseppkőEkkor észrevett az állat és pillanatok alatt eltűnt a bokrok között.

Később eleredt az eső. Nehezen szántuk rá magunkat az esőkabát felvételére, de mikor kiértünk az erdőből és az eső továbbra is kitartóan esett kabátjainkba bújtunk. Negyed óra múlva elállt az eső és kisütött a nap. Megkerestük a barlang közelében elrejtett geoládát, majd a barlanghoz menünk. Már a bejárat is lenyűgözött bennünket impozáns méreteivel. Bent érdekes, hófehér cseppkövekben gyönyörködhettünk. Kb. egy órás idegenvezetéssel néztük meg a barlang látványosságait. Ezután indultunk vissza a szállásra. Ez újabb 4 órás gyaloglást jelentett. Vissza kellett másznunk a hegy tetejére, ami elég fárasztó menet volt.

Este paprikás krumplit főztünk és lefeküdtünk, hogy másnap kipihenten induljunk Korondra, ahol a hét további részét töltjük.