Csíkszereda - Lövéte

Készült: 2013. augusztus 02. péntek Írta: Kiss Gábor

Csíksomlyói kegytemplomFő úticélunk a mai napra Csíkszereda volt. Közben útba ejtettük, a Bencéd nevű kis falut a Nyárád mentén. Itt ismét egy geoládát próbálunk megkeresni a falu feletti tetőn, egy bozótosban. Sajnos nem találjuk meg, mert valaki ellopta. A kilátás viszont kárpótolt bennünket a sikertelen keresésért.
Nyíkómalomfalván meglátogattuk régi ismerősünket, Ernő atyát, akivel jót beszélgettünk.
Csíkszeredán betértünk egy csárdába ebédelni. Az étel jó volt, de a legyek nagyon idegesítettek bennünket. Szétnéztünk Csíksomlyón, bementünk a kegytemplomba, majd indultunk vissza Udvarhely irányába.
Út közben letértünk Lövétére, ahol megnéztük a tájházat. Itt megismerkedhettünk a helyi népviselettel és megmutattak egy érdekes kemencét, amiben egy helyi ételt a Kókos lepényt szokták megsütni. SókútEzután a sóházba mentünk, ahol egy több száz éves kútból viszik a helyiek a sós vizet a mindennapi főzéshez és a húsok pácolásához. Hazafelé úton megállapítottuk, hogy itt mennyivel nyugodtabbak az emberek, mit itthon nálunk. Ebben a faluban több életet, nagyobb nyüzsgést láttunk, mint kicsiny városunkban.
Mivel az idő későre járt siettünk hazafelé. Udvarhely határában azért megálltunk, hogy megkeressünk egy újabb ládád, de sajnos ezt sem találtuk meg.

Találatok: 3485